Iensairauksien hoito

Ientulehdus on hyvin yleinen tulehdustila, joka aiheutuu bakteerimassan eli plakin muodostumisesta hampaan ja ikenen väliin, ientaskuun, ja ienrajaan. Oireita ovat ikenien punoitus, turvotus, arkuus ja verenvuoto hampaita puhdistaessa.
Ientulehduksen hoitona ja ehkäisynä ovat huolellinen hampaiden harjaus aamuin ja illoin, sekä välien puhdistus esimerkiksi langalla. Laadukas sähköhammasharja on erittäin tehokas hampaiden puhdistukseen, jota suosittelemme.

Hoitamaton ientulehdus voi johtaa kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin, joka ilmenee syvemmällä hampaan pinnalla vaurioittaen juurikalvoa ja luutukea. Lieväasteista parodontiittia sairastaa yli puolet aikuisista ja vakava-asteista, hampaiden irtoamiseen johtavaa parodontiittia 10-20 prosenttia. Parodontiitin puhkeamiseen tarvitaan kaksi tekijää. Ratkaisevaa on ientaskun bakteerikasvuston koostumus. Taskusta pitää löytyä tiettyjä taudinaiheuttajabakteereja ennen kuin parodontiitti saattaa puhjeta. Toinen ratkaiseva tekijä on yksilöllinen vastustuskyky parodontiitin taudinaiheuttajabakteereille. Vastustuskyvyn määräävät geenit. Voidaan siis sanoa, että alttius sairastua parodontiittiin periytyy. Tupakointi on kohtalainen tai merkittävä hampaiden kiinnityskudosten sairauksien riskitekijä. Tupakoijan parodontiitti riski on 2.5 - 6 -kertainen tupakoimattomaan ihmisen verrattuna. Kiinnityskudosten sairauksien riski näyttää pienenevän, kun tupakointi lopetetaan, ja mitä kauemmin on ollut polttamatta

Parodontiitti on yleensä hyvin oireeton ja voi ilmetä vasta huolellisessa hammaslääkärin tarkastuksessa. Kudostuhon edetessä sairastuneiden hampaiden liikkuvuus lisääntyy ja niiden asennossa voi tulla muutoksia, esimerkiksi etuhampaiden viuhkaantumista ja rakojen syntymistä hampaiden väliin. Jos parodontiittia ei hoideta, hammas irtoaa lopulta kokonaan.

Parodontiitin hoidon tavoitteena on pysäyttää tulehdus ja estää kudostuhon eteneminen. Perushoidossa poistetaan mekaanisesti hammaskivi ja bakteerimassa ientaskuista ultraäänilaitteella sekä hammaskivi-instrumenteilla. Perushoidossa vastaanotolla käydään useamman kerran lyhyen ajan sisällä kunnes ientaskut ovat puhtaat ja tulehdusvapaat. Potilaan kotona tapahtuva säännöllinen ja huolellinen hampaiden hoito on erittäin merkittävä hoidon onnistumiselle. Vastaanotolla käydään läpi kullekin yksilöllisesti sopivat hammasvälien puhdistusvälineet, sekä opastetaan sähköhammasharjan käytössä. Perushoidon jälkeen jatkuu säännöllinen ylläpitohoito tarkoittaen vastaanotolla tapahtuvaa bakteerimassan poistoa ientaskuista, joka määräytyy yksilökohtaisesti, useimmilla 2-5 kertaa vuodessa. Hyvällä henkilökohtaisella hampaiden hoidolla sekä ylläpitohoidolla voidaan hampaat säilyttää pidempään tai jopa loppuelämän.