Protetiikka, sillat, kruunut

Protetiikan avulla purentakyky saadaan normaaliksi, estetään hampaiden siirtymiset, korjataan puuttuvien hampaiden puheelle aiheutuvat häiriöt ja saavutetaan luonnollisen näköinen hampaisto. Yksi tai useampi puuttuva hammas voidaan korvata kiinteillä tai irrotettavilla proteettisilla ratkaisuilla.

Hammassillalla tarkoitetaan omien hampaiden päälle laboratoriossa valmistettua kiinteää proteettista ratkaisua, jolla voidaan korvata yksi tai useampi puuttuvat hammas. Sillan valmistaminen vaatii useampia hoitokäyntejä, jotka ajoittuvat 2-3 viikon jaksolle. Omat hampaat hiotaan pilareiksi ja hammassilta kiinnitetään niiden päälle sementillä. Siltaa ei itse pysty irrottamaan, vaan on pysyvästi kiinnitetty.

Kevytsilta on yksinkertaisemmin valmistettu kuin tavanomainen hammassilta. Kevytsiltaa varten ei puuttuvan hampaan viereisiä hampaita hiota tappimaisiksi, vaan hammasainetta poistetaan niistä vain hyvin vähän tai ei ollenkaan. Silta kiinnitetään liimaamalla naapurihampaisiin. Kevytsillan etuina tavalliseen siltaan nähden on se että se säästää hammaskudosta ja  on myös kustannukseltaan edullisempi. Kevytsilta ei kuitenkaan kestä purentarasitusta yhtä hyvin kuin tavanomainen silta.

Puuttuvia hampaita voidaan korvata myös irrotettavalla osaproteesilla joka voi olla joko metallirunkoinen tai akryylirunkoinen levy, johon on kiinnitetty keinotekoiset hampaat. Runko nojautuu suun limakalvoon ja myötäilee hampaiden ienrajoja, jotta proteesi pysyy hyvin paikoillaan. Osaproteesi otetaan pois suusta ja puhdistetaan päivittäin.

Kokoproteesin valmistus on ajankohtaista kun koko hampaisto puuttuu joko yläleuasta tai alaleuasta tai molemmista. Tämä otetaan pois suusta ja puhdistetaan päivittäin.

Irrotettaviin proteeseihin tottuminen vie jonkun aikaa, koska puhumiseen ja syömiseen opettelu vie oman aikansa.